torsdag 16 april 2015

Musiken flödar igen

Påsklovet kom och for och nu är musikundervisningen igång igen. Den här veckan har det varit en hel del rytmikövningar på musikschemat med bland annat "klappdirigering"och gå-runt-i-salen-till-musik. Att kunna känna pulsen i musiken är en förutsättning för att till exempel ensemblespel ska fungera, och därför är det viktigt med rytmikövningar som tränar bland annat detta. Dessutom brukar eleverna uppskatta att man bryter av undervisningen med något helt annat. När golvytan utnyttjas till max tränas även rumsuppfattning och flera sinnen stimuleras på samma gång. Rytmikövningar är toppen, helt enkelt! 

Men det är inte enbart det som skett i musiksalen denna vecka. Eleverna i åk 5 har bland annat lärt sig vad tabulatur betyder. Melodispel på gitarr har med andra ord stått på deras schema medan det på treornas schema har stått tonrörsspel, vilket de börjar bli riktiga duktiga på.

Fyrorna däremot har fått bekanta sig med trummor och trumsetets delar. Hittills har enkla komp "torrtränats", vilket betyder att eleverna har övat rytmerna på egen kropp. Dessutom har de fått testa spela med riktiga trumstockar. Att spela på ett riktigt trumset kan i början vara svårt, trots att det kanske ser enkelt ut. Därför kan det vara bra att ha lite grunder innan man ger sig på riktiga trummor. Då blir förhoppningsvis också den första upplevelsen av trumspel mer positiv än negativ. 


Låt mig få presentera The bear band. Björnarna i femman har övat på "Din soldat".


Trevlig kommande helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar