söndag 1 mars 2015

Skolans nya mentor

I veckan har eleverna fått träffa och lära känna skolans nya mentor Helge Antoni. Helge är en skicklig pianist som livnär sig på att ge konserter över hela världen. Eleverna var mycket imponerade över hans snabba fingrar, men även hans musikalitet och hans sätt att prata om musik verkade göra ett stort intryck på många elever. Jag ser verkligen fram emot detta samarbete. Med hjälp av Helge kan vi bredda skolans musikundervisning ytterligare och öppna upp en ny och möjligtvis okänd värld för eleverna. Och det är ju precis det som är ett av syften med skolans musikundervisning. Men det är inte enbart för musikens skull som samarbetet känns viktigt. Helge är en riktig Heartware-pianist! Han talade mycket om att man ska följa sitt hjärta och att inte ge upp i första taget. Ni kan läsa mera om Helge på skolans hemsidan under fliken "start".

Helge tog oss på en musikalisk tidsresa.


Mellan de olika pianostyckena berättade Helge små anekdoter om kompositörerna och alla i publiken lyssnade mycket intresserat.


Vi fick bland annat lära oss att Für Elise, som Beethoven skrev i början av 1800-talet, troligtvis var skriven till en flicka vid namnet Therese. Hade det inte varit för Beethovens slarviga handstil så hade stycket kanske hett Für Therese i stället.

Eleverna i åk 7 har haft musikförhör om symfoniorkestern.


Femmorna har också bekantat sig med symfoniorkestern. Flertalet av eleverna tyckte att Bruno Mars låt Grenade lät bra när en symfoniorkester framförde en tolkning av låten. Men att Beethovens symfoni nr 5, även kallad Ödessymfonin, lät mäktig tror jag nog att alla elever var överens om.

Eleverna i fyran har gjort stora framsteg i gitarrspel. 
Det är en fröjd att lyssna när de framför olika låtar.

Vill man vila sina öron i 10 sekunder ska man ta en panoramabild. 
Då sitter eleverna alldeles stilla och knäpptysta utan problem. :)


Under de senaste veckorna har ettorna bekantat sig med olika stråkinstrument. Nu vet många att fiol är samma sak som violin och att kontrabasen brukar kallas för stråkfamiljens storebror.


Jag önskar er alla en trevlig fortsatt söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar